Gratis lesideeën levensbeschouwing

Regelmatig plaatsen we hier gratis lesideeën, werkvormen en materialen uit eerdere edities van Hemel en Aarde. Deze zijn voor iedereen beschikbaar, om te laten zien hoe divers Hemel en Aarde is. Zin om te ontdekken?


Levensbeschouwing op de basisschool

Op school ontdekken kinderen zichzelf en de wereld. Maar hoe gaan die twee eigenlijk samen? Hoe blijf je dicht bij jezelf en sta je tegelijkertijd in verbinding met de wereld om je heen? Om kinderen in deze ontdekkingstocht te helpen, maken we gestructureerde lessen levensbeschouwing.

Hoe ziet zo’n les levensbeschouwing er eigenlijk uit? Je mag er gerust één bekijken (en uitproberen). In deze les voor de middenbouw gaan kinderen bij zichzelf en elkaar op zoek naar welke situaties voor hén vragen om een wonder. Ter inspiratie lezen ze drie korte verhalen van kinderen met grote en kleine zorgen die wel een wonder kunnen gebruiken. Daarna proberen ze hun eigen wens om een wonder te verwoorden, of helpen ze een klasgenoot daarmee. De kinderen werken aan de vaardigheden verbinding, verstilling en vertrouwen.

Download de les


Gedichten als startpunt voor een gesprek

Gedicht 'Klok'

Gedichten kunnen over iets gewoons gaan en tegelijkertijd iets raken dat ons overstijgt. ‘Als er op aarde geen klokken bestonden, zouden de dagen dan langzamer gaan?’ Een gedicht kan op een speelse manier diepe overpeinzingen teweegbrengen, levensvragen zelfs. In de klas een gedicht lezen roept een rijkheid aan verschillende gevoelens, gedachten en (levens)ervaringen op. Gedichten zijn dan ook een vruchtbaar startpunt voor levensbeschouwelijke gesprekken. In Hemel en Aarde staan regelmatig gedichten, zoals het gedicht 'Klok' van Bette Westera.


Keti Koti

Les voor de middenbouw

Op 1 juli 1863 schafte Nederland eindelijk de slavernij af. De kettingen van de slaven werden verbroken. Keti Koti betekent in het Surinaams dan ook ‘ketenen gebroken.’

In Suriname en in Nederland vieren ieder jaar op 1 juli duizenden mensen het Keti Koti Festival. Ze huilen, niet van angst of verdriet, maar van vreugde. De beelden van het Nationaal monument slavernijverleden in Amsterdam worden versierd met gekleurde gewaden. En mensen lopen zelf ook in traditionele Afrikaanse of Surinaamse kleding, waarmee ze hun trots op hun afkomst benadrukken.

Download deze les


Vaisakhi (Oogstfeest)

Les voor de middenbouw

Vaisakhi is een oogstfeest dat oorspronkelijk uit Noord-India komt. Van oudsher is 14 april de datum waarop mensen in India met elkaar de opbrengst van de lente-oogst vieren. Ze doen dan kleurige kleren aan en er worden optochten gehouden met eten, muziek, dans, bloemen en vlaggen.Voor de Sikh-gemeenschap heeft het feest nog een extra betekenis: het is de dag waarop ze denken aan het ontstaan van hun geloof.

Download deze les


Sjavoe’ot (Wekenfeest)

Les voor de onderbouw

Het Joodse feest Sjavoe’ot wordt 7 weken na het Pesach feest gevierd. Daar komt ook de naam ‘Wekenfeest’ vandaan. Oorspronkelijk was het tweedaagse Sjavoe’ot een oogstfeest waarin God wordt gedankt dat hij geeft wat nodig is. De synagoge wordt versierd met bloemen, fruit en groen. De Tien Geboden worden voorgelezen en er wordt samen gegeten: voedzaam eten met melk en twee broden die de stenen platen symboliseren waar de Tien Geboden in zijn gebeiteld.

Download deze les


Op zoek naar Bijbelverhalen?

Bijbelverhalen op school

Speciaal voor de onderbouw

Kwintessens, de uitgeverij van Hemel en Aarde heeft een aantal Bijbelverhalen bewerkt en voorzien van prachtige animaties, speciaal voor jongere kinderen (groep 1 t/m 4). Je kunt deze verhalen gratis bekijken en beluisteren en gebruiken op uw school. Je vindt deze materialen op de website Bijbelverhalen op school.

Belangrijk om te weten: voordat je het materiaal kunt gebruiken, moet je eerst een account aanmaken op de website. Daarvoor heb je het abonnementsnummer nodig van het abonnement van jouw school op Hemel en Aarde.

Heb je het abonnementsnummer niet bij de hand? Neem dan contact met ons op via 033 460 19 43 of mail ons via abonnementen@kwintessens.nl.

Naar Bijbelverhalen voor de onderbouw